Artiști, distracție și atmosferă Electrică: toate la Castel

Când eram mici, ne visam prinți și prințese. Ne imaginam castele pe care le puteam construi doar vara, din nisip. De câțiva ani, există un Castel care a devenit gazdă pentru sute de oameni care-l vizitează ca să asculte muzică bună. Totul, în cadrul unui festival pentru care până și străinii îți iau bilet de avion către Cluj-Napoca: Electric Castle. Dacă nu știi prea multe despre EC, am trecut în revistă câteva lucruri pe care e musai să le afli, înainte de a ajunge la Bonțida.

Electric Castle is for everyone. Chiar și pentru cei hipoacuzici. Cum e posibil? De la intrarea festivalului, până la show-urile de pe scena principală, aceștia primesc asistență datorită echipelor de la porțile de acces care vor include un interpret mimico-gestual. Amber Galloway Gallego este cel mai cunoscut sign interpreter din lume și va traduce cântecele artiștilor. Special la ea este faptul că pe lângă cuvinte, poate descrie vizual chiar și densități muzicale sau ritmuri diferite de la bass, la cele mai înalte. La fel ca în anii trecuți, persoanele cu dizabilități vor avea acces gratuit.

Cum prinde viață satul Bonțida odată cu începerea festivalului? Chiar dacă majoritatea locanicilor nu mai sunt la prima tinerețe, festivalul le readuce spiritul tânăr. Ei sunt încântați de diversitatea muzicală care se aude din depărtare. Încă de la prima ediție, a fost amenajat un loc de joacă pentru copii, s-au făcut drumuri, au fost adunate multe gunoaie.  Comunitatea a crescut odată cu festivalul, oamenii sunt mult mai deschiși și potențialul economic al zonei s-a dezvoltat și el. Unii dintre localnici chiar au pus umărul la organizarea primelor ediții, iar echipa crește de la un an la altul. Curțile lor s-au transformat în locuri de campare și chiar s-au închegat relații de prietenie între gazde și musafiri.

Festivalul nu este doar despre perioada din iulie în care are loc. Evenimente legate de EC au loc și în timpul anului. Spre exemplu, de Ziua Pământului (30 martie), mai mulți fani Electric Castle s-au mobilizat și au participat la o acțiune record de plantare de arbori: în jur de un million de puieți într-o zi. De altfel, unul dintre obiectivele festivalului este să devină în timp zero waste. Se promovează reciclarea, se reduce risipa de material greu refolosibil, apelând la ambalaje din materiale 100% reciclabile pentru alimente și băuturi. Ai grijă și ce alegi să porți, paietele de plastic sunt interzise. 🙂

Dacă nu știi prea multe despre festival, îți vom face un mic rezumat al ediției de anul trecut. Peste trei sute de artiști au fost prezenți. Ar fi greu să ți-i reamintești pe toți, însă prestația cântăreței Jessie J a fost una mai specială. De ce? A cedat scena pentru câteva minute unei fetițe de 10 ani care a ales să cânte Masterpiece, melodie din repertoriul cântăreței. Adalia a fost foarte fericită. Susținea că Jessie J este idolul ei, iar visul i s-a împlinit. Surprizele nu s-au încheiat aici. Cu toate că, de obicei, muzica simfonică nu este asociată atmosferei de festival, a existat inclusiv un recital care a reprezentat momentul de respiro și de încărcare a bateriilor pentru lucrurile ce urmau.

Anul acesta se anunță o atmosferă cel puțin la fel de frumoasă. În deschiderea festivalului vor cânta artiști români: Loredana, Alternosfera, Șuie Paparude și CTC vor fi printre primii care vor păși pe scenă. Lor li se alătură nume noi, atât din țară, cât și din străinătate, respectiv trupe selectate dintre cele mai importante showcase-uri europene, cum ar fi Florence + The Machine, 30 Seconds to Mars, Bring Me The Horizon și mulți alții.

Hai la Electric Castle, Honda te va aștepta acolo! 🙂

Leave comments

Your email address will not be published.



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Back to top