Ponturi despre șofat care ți-ar putea salva viața
- 03.08.2018
- Asko Group
- Posted by Asko Group
- Leave your thoughts
Cinci români mor zilnic în accidente rutiere, arată datele Comisiei Europene. Asta înseamnă că pe șoselele noastre- considerate cele mai periculoase din Uniunea Europeană- moare în fiecare an echivalentul a 1% din populația Capitalei. Statisticile sunt îngrijorătoare și, în timp ce societatea civilă acuză starea drumurilor, iar autoritățile spun că șoferii sunt indisciplinați, nouă nu ne rămânem decât să facem ce ține de noi pentru a putea preveni situații tragice. Am făcut o listă cu acțiuni simple care ne pot ajuta să evităm consecințe grele.
Reglează-ți corect oglinzile laterale
Poziționarea corectă a oglinzilor este foarte importantă. Din fericire, mașinile produse în ultimul deceniu au oglinzi laterale cu un câmp de vizibilitate mai mare decât cele produse anterior, iar dacă sunt reglate corect, nu ar trebui să ai probleme cu obiecte pe care nu le-ai putea vedea. O poziționare corectă a oglinzii laterale este atunci când poți vedea mânerul ușii din spate în colțul inferior al oglinzii.
Păstrează o distanță sigură față de automobilul din fața ta
Asigură-te că poți vedea că roțile mașinii din fața ta ating pământul. Este important, mai ales în cazul în care te lovește o mașină din spate. Ai putea evita, astfel, să lovești la rândul tău, mașina din față. De asemenea, ține cont că distanța crește exponențial cu viteza și greutatea mașinii pe care o urmărești. Ca să fii sigur că nu ești prea aproape de cel din fața ta, ia-ți un reper fix pe lângă care urmează să treci și imediat ce mașina din fața ta ajunge în dreptul lui, rostește 1001, 1002. Dacă în intervalul acesta ai ajuns deja în dreptul reperului, înseamnă că distanța dintre mașina ta și cea din față este prea mică. Deci, va trebui să reacționezi pentru a o corecta.
Asigură-te că ai aprinse luminile de întâlnire
Chiar dacă asta nu reprezintă o obligație decât pentru drumurile europene, este măsura minimă pe care o poți lua pentru a fi vizibil în trafic. Mașinile de culoare închisă, mai ales cele gri, sunt mai greu de observat, pentru că se apropie de culoarea asfaltului. Cele mai vizibile sunt, firește, mașinile albe, contrastul fiind cel care face diferența.
Activează-ți vigilența
E bine, pe cât posibil, să fii cu ochii în patru în cea mai mare parte a timpului. Orice lucru imprevizibil de pe drum poate reprezenta un risc, fie că este vorba despre un pieton care a consumat alcool, șofatul în apropierea unei școli, mașini supraîncărcate din trafic sau animale… Toate necesită o atenție sporită la volan, pentru că fiecare ar putea acționa neașteptat. Evaluează constant toți factorii care apar în timp ce conduci și adaptează-ți viteza în funcție de ei.
Fii precaut în preajma camioanelor și mașinilor de mare tonaj
Nu șoferii care le conduc reprezintă un risc, ci natura acestor mașini. Un camion greu are o distanță de oprire mult mai mare și șanse mai puține să reacționeze în fața unui pericol la fel de prompt ca o mașină mică.
Controlează presiunea din roți
Este extrem de important să-ți faci un obicei din asta, mai ales că este și foarte simplu. Anvelopa este singura parte a mașinii care intră în contact cu drumul și are un impact foarte mare asupra modului de a conduce. Un cauciuc lăsat se poate supraîncălzi, iar un cauciuc umflat prea tare se va uza mai repede. Bonus: o presiune corectă în anvelope îți optimizează costurile legate de consumul de combustibil și uzura cauciucurilor.
Verifică înălțimea tetierei
Cei mai mulți șoferi nu acordă atenție acestui detaliu. Cum te asiguri că tetierele sunt poziționate corect? Vârful urechii trebuie să ajungă la jumătatea tetierei. Scopul acesteia este să-ți protejeze gâtul în cazul unei opriri bruște.
Pleacă mai devreme când ai o întâlnire
Graba strică treaba nu a devenit degeaba proverb. Când se află sub presiunea timpului, cei mai mulți șoferi calcă mai tare pedala de accelerație și se cred în Fast&Furious, iar asta este cea mai simplă cale care poate provoca un accident. Cel mai bine e să-ți iei 15 minute peste ce ai calculat, ca să ai timp să ajungi în siguranță și să găsești și loc de parcare.
Ai copii cu tine? Ocupă-te de siguranța lor
Dacă ai copii mici, ai grijă ca scaunele lor să fie fixate corespunzător și nu le permite să stea în picioare în automobil sau agățat de tetieră. Asta nu doar că ți-ar distrage atenția de la condus, dar în cazul în care trebuie să acționezi frâna, atunci copilul se poate accidenta.
Dormi suficient ca să poți conduce cu mintea odihnită
Mai ales dacă știi că urmează să parcurgi un drum lung. Când oboseala pune stăpânire pe tine, starea de somnolență te poate acapara complet și în cazul unei deplasări scurte. Îți simți pleoapele grele și mușchii amorțiți? Oprește pe dreapta și fă câteva exerciții de înviorare.
Verifică mașina în service în mod regulat
Dacă vorbim despre șofat, comportamentul șoferului este doar o piesă a puzzle-ului. Al doilea aspect important este întreținerea automobilului, deci o vizită periodică la service. O mașină care nu funcționează în parametri optimi poate deveni un pericol nu numai pentru tine și cei pe care îi ai alături în călătorii, ci și pentru alți șoferi și pietoni.
Nu în ultimul rând, CONCENTREAZĂ-TE DOAR LA CONDUS.
Odată urcat/ă la volan, încearcă să îți canalizezi toată atenția către actul condusului. Uită de telefon, rețele sociale, probleme de serviciu etc. Dacă un lucru devine atât de urgent încât nu suferă amânare, nu îl prioritiza în defavoarea siguranței tale. Ia o pauză, în care vei rezolva în siguranță problema apărută, iar apoi continuă-ți liniștit/ă călătoria.