Atenți în trafic: ochii la drum și ambele mâini pe volan!

Când ai condus ultima oară fără să îți fie distrasă atenția? Probabil nu ai un răspuns la această întrebare, pentru că și cel mai minor lucru te poate deconcentra fără să conștientizezi. Astăzi vorbim despre atenția vizuală și cea manuală, adică tot ce ne determină să mutăm privirea pentru un moment de la drum sau să luăm mâna de pe volan ori schimbătorul de viteze.

În primul rând, nu neglija prima lecție pe care ai învățat-o la școala de șoferi: reglează-ți corect scaunul și oglinzile și pune-ți neapărat centura înainte de a pleca la drum! Ar fi bine să planifici dinainte și traseul pe care vrei să îl străbați, să reglezi aerul condiționat și să alegi muzica preferată. Toți acești factori îți pot distrage atenția, iar asta ar însemna, în medie, să-ți iei două secunde privirea de la drum. Dacă se adună mai mulți factori perturbatori, scad și secundele de concentrare.

Citește cartea mașinii! Poate ți se pare un lucru banal, însă este foarte important. Trebuie să știi semnificația martorilor care îți apar în bord, pentru ce se utilizează fiecare buton și să te familiarizezi cu modul în care se activează fiecare sistem. Dacă ai fi pe drum și ai vedea un martor pe care nu îl recunoști, te-ai putea panica și ți-ai pierde astfel concentrarea. Deci, răsfoiește cartea și bucură-te de toate funcțiile pe care le are mașina ta.

Automobilul nu e loc de luat masa! În unele dimineți sari peste micul-dejun, așa că în drum spre birou, îți iei o cafea de la tonomat și un sendviș rapid pe care îl mănânci pe drum. Astfel de activități te vor determina să nu fii foarte atent/ă în timp ce conduci. În plus, există riscul să murdărești suprafețele din mașină cu sosuri, băuturi, firimituri. Iar atenția îți va fi perturbată și dacă te vei concentra să scapi de mizerie în timpul mersului. Riscul ca șoferii care mănâncă la volan să facă accident este de 3,6 ori mai mare.

Dacă pleci la drum însoțit/ă de un copil, asigură-te că scaunul lui este fixat cum trebuie. Nu e deloc indicat ca pe durata călătoriei să te întorci de la volan pentru a rezolva astfel de lucruri.

Cu siguranță, folosirea telefonului în timpul șofatului este un subiect mult discutat, însă este atât de important, încât nu putem trece cu vederea. Chiar și simpla întindere a mâinii spre telefon, fără să îl folosești, crește riscul unui accident, iar scrierea unui mesaj în timp ce conduci poate crește cu 20 de ori riscul de accident.

Vom vedea în articolul următor și de ce comenzile vocale pot fi periculoase, de asemenea.

Până atunci îți recomadăm să conduci defensiv și îți adresăm o întrebare: ce sistem de siguranță de la Honda consideri că este cel mai eficient?

 

1 Comment

      Leave comments

      Your email address will not be published.



      You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

      Back to top