Transformă benzile șoselelor în note muzicale!
- 27.08.2019
- Asko Group
- Posted by Asko Group
- Leave your thoughts
Muzica face parte din viața noastră. O putem asculta oricând: în mașină, în supermarket, în căști, la nuntă, la duș sau la petrecerea cu prietenii. Este elementul care ne completează mereu, orice ar fi. Când suntem bucuroși, ne poate dubla bucuria. Când suntem triști, ne regăsim starea sau poate înțelegerea în versuri. Există melodii care ne aduc aminte de un anumit moment, însă sunt și piese care ne binedispun pe care le fredonăm cu voce tare. Muzica e un prieten bun, prezent în viețile tuturor.
Care este primul lucru pe care-l faci după ce te urci în mașină? Pui centura de siguranță, iar apoi dai drumul la muzică?
Genurile muzicale s-au diversificat în timp și își vor continua expansiunea pentru a-i mulțumi pe toți. Pentru unii, este cea mai bună variantă când vine vorba de alungarea stresului și dobândirea unei stări pozitive. Știai că ritmul muzicii are efect direct asupra creierului și indirect asupra pulsului?
Oricât de mult ne-ar plăcea să ascultăm muzică, nu toate stilurile sunt recomandate atunci când conducem, deoarece tempo-urile lor ne influențează comportamentul. N-o spunem noi. Cercetătorii din Londra au ajuns la această concluzie. Spre exemplu, să analizăm hip hop-ul. Ce s-a demonstrat referitor la el? Că ne influențează șofatul într-un mod agresiv. O persoană supusă unui test a frânat în ultimul moment pentru a evita pericolul, pentru că accelerase prea tare. Aceeași influență o produce și genul heavy metal. De ce? Pentru că tempo-ul muzical ridicat te face mai entuziasmat/ă, concentrându-te mai mult pe muzică decât pe condus.
Pe de altă parte, dacă pasagerul din dreapta vrea musai să asculte o melodie care ție nu-ți place, s-ar putea să te distragă de la condus. Șoferii care ascultă un gen pe care nu-l îndrăgesc pot deveni stresați, mai spun cercetătorii. Deci, pe oricine ai lua în mașină, explică-i de la început cine este DJ-ul. 🙂
Poate că îți imaginezi că muzica potrivită în mașină este cea clasică, recomandată în multe cazuri, însă nu este deloc așa. Cei care au fost supuși testului au comis greșeli grave în trafic. Cu siguranță, te calmează, însă la volan nu e cea mai bună alegere, pentru că te relaxează prea mult și îți poate afecta capacitatea de a reacționa.
Un alt factor cu o influență puternică este volumul. Cu cât crește mai mult, cu atât reflexele şoferilor scad. Iar când vine vorba despre schimbatul melodiei, ar fi bine să-ți faci playlist-ul de acasă, căci simpla căutare prin listă poate duce la neatenție. N-ai nevoie de acest intrus la volan.
Ce ne rămâne de ascultat când avem mâinile pe volan? Specialiștii recomandă ca muzica din mașină să aibă tempo-ul apropiat de bătăile inimii, adică 60-80 de bătăi pe minut, pentru a-ți crea starea potrivită de condus. Dacă nu-ți vine în cap nicio idee, avem câteva exemple: Queen – „Bohemian Rhapsody“, Travie McCoy feat. Bruno Mars – „Billionaire”, Justin Timberlake – „Cry me a river”.
La noi, 71,9% dintre români ascultă frecvent la volan dance, slow și pop, potrivit unui studiu făcut anul trecut, iar CD-urile au rămas în topul achizițiilor din benzinării.
Știi cum se zice, gusturile nu se discută. Dacă ascultăm muzica preferată la un volum decent, iar conduita preventivă face parte din comportamentul nostru la volan, lucrurile ar trebui să fie ca la carte: în legalitate și în siguranță. Tu ai o melodie preferată la volan?